Watu permata

Manik-manik permata alami kalebu intan, rubi, safir, zamrud, opal, Jadeit, reksan, turmalin, garnet, kristal, batu akik, kalsedon, fluorit, obsidian, malachite, Sunstone, aquamarine, olivine, lapis lazuli, topaz, graptolite, watu Tianhe, opal, spinel , Haoshi, topaz, rubrum, Tianyan, coral, amber, Jasper White jade, watu Shoushan, Bloodstone, turquoise, heliolite, moonstone, Watu Dongling, lan liya-liyane umume, manik watu alami minangka watu sing paling apik lan terkenal, lan langka. Kalebu rong jinis permata lan giok kanthi arti sempit. Ing pangertèn sing sempit, permata nuduhake mineral kristal tunggal kanthi zat alami (kayata intan) utawa senyawa (kayata kristal). Jade minangka jinis rock polycrystalline sing kasusun saka mineral siji utawa macem-macem mineral.